Magamról


   1961 március 10. sorsforduló évszám volt életemben, megszülettem. Ez az a dátum, mikor a formák, és színek felkeltették érdeklődésemet először. Első budapesti nap után, vidéken Kunhegyesen folytattam ennek a változatos világnak megismerését. Nyitott, őszinte hittel vetettem bele magamat ez élet sűrűjébe.

   Gyerekkori lelkesedésemet ösztönözve, rajztanárom, és szüleim biztatására  pályázatokra küldtem be képeimet, biztató visszajelzéseket kaptam. Vidéki körülmények nem igazán kedveztek a képzőművészethez való szorosabb kapcsolódáshoz. Pályám más mederbe terelődött.


Budapesti munka, család, vállalkozás... Itt következett be egy fordulópont.
1992-ben a sors úgy alakította pályámat, hogy a szitanyomtatás csodálatos világát ismerhettem meg. Ez felkeltette szunnyadó alkotói vágyaimat. Megrendelések alapján kész, és saját tervezésű emblémákat, grafikákat nyomtattam névjegyekre, plakátokra, reklámtárgyakra,  pólókra.

   A korral és technikával haladva a nyomtatók fokozatosan elvették az "ősi" nyomtatási formák létjogosultságát. Váltani kellett.
Grafika világa magával ragadott, és vitt tovább a virtuális világ felé. Arculattervezés, weblapkészítés, szórólapok, prospektusok, kiadványok, termékfotózás.

  Kevésnek éreztem ezeket a sablonos, gépiesített gondolkodású formákat.
2006 óta a klasszikus festészet, grafika, fotózás mint kettő dimenziós világ ábrázolási formája lett domináns. Alkalmazott grafikus - képgrafikus - festő - alkalmazott fotográfusi szakképesítések birtokában folytatva alkotok mások, és magam örömére.

   Szimbólumok jelentőségének felismerésével teljesen más világ tárult elém. Jelentős erkölcsi elismerést kaptam a Petőfi Sándor Versei piktogramokkal  című sorozatommal. 2008 őszén Arc plakátkiállításon való részvétel, a sorozatból készült könyv, valamint Imrehné Sebestyén Margit: A képzelet világa 5. című vizuális kultúra tankönyvben az Anyám tyúkja című verséhez készült  képgrafikám megjelentetésével. Grafikai, képgrafikai, fotós sorozataim magán kiállításokon sikerrel szerepeltek.

   Képeimmel igyekszem felszabadítani a szemlélődő fantáziáját, belső, visszafojtott érzelmeit. Egy kép hatása akkor a legerőteljesebb, ha kellő indulatot vált ki, s meglátjuk benne a saját énünket. A képzőművész alkotása csak egy eszköz, egy szimbólum, egy jelkép, és tőlünk függ, hogy mit olvasunk ki belőle. Az én nyelvezetem absztrahált formákkal, színekkel rendelkező alkotások. Szemléljék, és a képzeletükkel járják be az érzelmekkel teli elméjüket. Ha már pozitív vagy negatív kritika fogalmazódott meg bennük, elértem a célomat, érzéseket váltottam ki.

Köszönöm a türelmüket, járjanak nyitott szemmel a világban, lássák meg az apróbb örömöket is.

Budapest,   Széplaky Pál

Vektorizálás - Képfeldolgozás - Átdolgozás - Absztrahálás - Grafikai tervezés
Vectorization - Image processing - Editing - Abstraction - Graphic planning )